Yukarıda size vermiş olduğumuz 4 “G” harfinden sizce hangisi doğru? Yazının devamını okumadan önce kendiniz inceleyip bir cevap verin.
Felsefedeki standart görüşe göre okuma yeteneği, harfleri tanıma yeteneğiyle doğrudan bağlantılıdır.
Bu yüzden harflerde bulunan kıvrım ve dönemeçleri süper detaylı bir şekilde bildiğimizi düşünürüz.
Küçük “g” harfi ile bu görüş geçerliliğini yitiriyor.
Gördüğünüz üzere, g harfi yazmanın birden fazla yolu bulunmakta. Üstelik kişilerin farklı yazı özelliklerinden bahsetmiyoruz. Genel olarak birçok yol bulunmaktadır.
Matbaacılıkta, küçük “g” harfinin alabildiği iki farklı şekil bulunmakta, Bunlar; tek katlı veya açık uçlu “g” ya da çift katlı ve kapalı uçlu “g” şeklindedir. Aşağıda her ikisinin de bulunduğu bir resim gösterilmekte;
“G” harfinin kapalı uçlu olan şekli üzerinde duracağız. Çoğu insan tarafından kapalı “g” harfinin nasıl yazıldığı karıştırılmaktadır hatta yukarıda verdiğimiz seçenekler arasında seçmekte bile zorlandıkları görülmüştür.
Bu araştırma Johns Hopkins Üniversitesi algı bilimciler tarafından yapılmış çalışmada bulgularla elde edilmiş kanıtlar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu deneyde üç farklı aşama bulunmaktadır. Bu üç deneyden oluşan çalışmada insanların tezat harf şekillerini ne kadar fark edebildikleri test edilmiştir.
Birinci deneyde, üniversitenin öğrenci havuzundan alınan 38 katılımcıya, farklı biçimleri bulunan harflerin ne kadar farkında olduklarına dair bir dizi soru sorulmuş. Sonuçlar ise şaşırtıcı olmuş.
“Tekrar tekrar sorulmasına ve G harfinin, küçük harf biçiminde iki baskı şekli bulunduğu doğrudan söylenmesine rağmen; katılımcıların yaklaşık yarısı, kapalı uçlu ‘g’ harfine yönelik herhangi bir bilgi sunamadı. 38 katılımcıdan ise sadece bir tanesi, kapalı uçlu ‘g’ harfini doğru şekilde yazabildi” şeklinde araştırmacılar rapor tutmuşlardır.
Harf bilgisindeki bu belirgin eksikliği takip etmek isteyen araştırma takımı, ikinci bir deney gerçekleştirmiş. Bu deneyde ise 16 katılımcının bir paragraf okuması ve hepsi kapalı uç küçük ‘g’ harfiyle yazılmış metne özellikle maruz kalması gerekiyormuş.
Metin ortadan kaldırıldığında ise katılımcılara, ‘g’ harfini az önce okudukları metinde görüldüğü biçimde yazmaları söylenmiş.
Yine sadece bir kişi doğru yazmış. Deneklerin yarısı, açık uçlu harfi gördüklerini düşünmüş ve hatta bir tanesi, bu konuda epey utanmazmış.
“Bir katılımcı; göreve karşı verilebilecek tek makul tepkinin, açık uçlu ‘g’ yazmak olduğunu düşünüyor gibiydi: Bu kadın, görmüş olduğu G harfini yazması istendiği zaman, ‘Ne kadar aptalca bir şey’ dedi” şeklinde tepki ortaya koymuş.
Üçüncü deneyde araştırmacılar, bütün meseleyi çok daha açık hale getirmiş: 44 yeni katılımcının; ya kapalı uçlu bir ‘g’, ya da iki katlı ‘a’ harfinden doğru şekli seçmesi gerekiyormuş.
Evet. Deneklerin çoğu, bütün bütün yanlış ‘g’ harfini seçmiş:
Çalışmanın kıdemli yazarı, algıbilimci Michael McCloskey şöyle söylüyor: “Burada neler dönüyor olabileceğine yönelik şöyle bir düşüncemiz var; çoğu harfin şeklini kısmen öğreniyoruz çünkü okulda yazmamız gerekiyor”
“Kapalı uçlu ‘g’ yazmak hiç öğretilmedi. Bu yüzden, şeklini de öğrenmiyor olabiliriz.”
Araştırma takımına göre bu bulgular, aslında harfleri ince detaylarına kadar değil; sadece ayırt edecek kadar öğrendiğimizi söyleyen görüşü destekliyor.
Buna ek olarak, söz konusu tutarsızlıkların ortaya çıkarılması, insanların etraflarındaki dünyayı nasıl algıladığı konusunda hâlâ anlamadığımız çok şey olduğunu gösteriyor; iş, harfler gibi inanılmaz derecede yaygın bir şeye geldiğinde bile…
“Peki ya okumayı yeni öğrenen çocuklar? Bu g şekline dikkat etmeye ve onu yazmaya zorlanmamış oldukları için, o harfle biraz daha fazla sorun yaşıyor olabilirler mi?” diyor McCloskey.
“Bunu gerçekten bilmiyoruz. Bizim bulgularımız, okuma amacıyla yazmanın önemine dair soruları ele almanın ilginç yollarını sunuyor.”
Bu konumuzu çalışmanın yayınlandığı APA PsycArticles: Dergi Makalesi’den sizin için araştırarak belirledik. İlgi duyduğunuz veya merak ettiklerinizi bizimle iletişime geçin araştırıp paylaşalım.
Ogesti ana sayfasına 1 Hafta boyunca sponsor olmak ister misin?
Ana sayfamızdan gelir elde etmemekteyiz. Sponsorluğun tek şartı 25 adet Eğitim, Kişisel gelişim vb. konularda kitap hediye etmektir. 1 Hafta boyunca Ana sayfamızda bizim gözde sponsorumuz olabilirsiniz.
Not: ana sayfamız her hafta sadece 1 firma için açılır. Aynı anda 2 firma reklam veremez. Sponsor olmak için iletişim.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
20/06/2020
gharfiyazımı, ogesti, kapalıuçlugnasılyazılır, araştırmahaberciliği