Kripto para Nedir?
Kripto parayı basit bir şekilde ifade etmemiz gerekirse, “Kripto para, takas işlemleri yapılan, dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Bazı kişilere göre geleceğin para birimi” olarak adlandırılır.
Sözlükleri inceleyecek olursak, “Kripto varlık, nakit işlemlerini güvenceye almak için şifreleme kullanan, alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, sanal bir unsurdur.” diye açıklanır.
Günümüzde kripto para birimleri pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Devletlerden dev şirketlere kadar birçok kesimin dikkatini fazlaca çekmiş durumda olan bir olgudur. Aktarma işlemlerini doğrulamak ve güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi tekniği kullanılır. Bu arada hatırlatalım “Herhangi bir fiziksel karşılığa sahip değildir”
Kripto para Bir yenilik mi?
Hayır, Aslen banka kartları ve kredi kartlar ile harcanılan ve başka hesaplara aktarılan paralar da sanal paralardır, çünkü bu işlem sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana gelmektedir.
Kripto paralar da aynı düzende çalışma prensibine sahip. Ancak herhangi bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmeyen, yani merkezileştirilmemiş bir sistem mevcut, bu da sistemin daha güvenli olmasını sağlıyor.
Kripto para Güvenilir mi?
Bunu hikayeleştirerek anlatmak daha kolay olacak, bankada paranızı birisi çaldığında devlet size bir güvence sunar. Sizde buna güvenerek yatırımlarınızı bankalarda tutarsınız. Fakat kripto paraların oluşumu tamamen takip edilememe ve güvenlik üzerine olduğu için, kripto cüzdanınızdan birisi o parayı aldığında kimin aldığını göremezsiniz. Ve sizi koruyan bir kişide ortaya çıkmaz.
Kripto para dünyasında herşey açıktır. Kim nereye ne kadar göndermiş, hangi cüzdan en son ne zaman kullanılmış bunlara ulaşabilirsiniz. Ulaşamayacağız tek şey kimin adından kimin adına transfer yapılmış. Bunu göremezsiniz. Bu insanlara güven getirmenin yanı sıra paranın korunmasına daha fazla emek harcamanız anlamına gelir.
Bir paranın Doğuşunun Temeli, Kriptoloji Nedir?
Kriptoloji, bir tür özel şifreleme bilimidir.
Kripto paralar, özel bir şekilde şifrelenmiş, sanal olarak var olan bir tür para biçimidir. Herhangi bir kurumdan bağımsız olarak çalışan bir kripto para, varlıklar arasında sermaye yaratmayı ve aktarmayı düzenlemek için gelişmiş matematik kullanır.
Kripto para nasıl ortaya çıktı?
Kullandığımız parasal sistemin temelinin Lidyalılar tarafından ortaya çıkarıldığını tarih kitaplarından biliyoruz. Kripto para ise 2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto para olarak bilinir. Teknolojinin atak çağı olan 90'lardan beri dijital bir para birimi oluşturmak için birçok girişimde bulunuldu fakat bu girişimler sahtekarlık, finansal sıkıntılar, şirket içi anlaşmazlıklar gibi sebeplerden dolayı başarısız sonuçlar verdi. Bütün bu çalışmalar güvenilir, üçüncü elden yaklaşım düşüncesini geliştirdi.
İnsanlar güvenli para diye tabir edebileceğimiz. Takip edilemeyen bir yenilik peşindeydi. Bu istek 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından sonuçlandırıldı. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylenmesine rağmen kim ya da kimler olduğu belli olmayan kişi(ler) tarafından açık kaynak kodlu yazılım olarak paylaşılan Bitcoin. Uçtan uca şifrelemeli dosya paylaşım platformlarına benzer konseptli bir platform üzerinden ilerler ve gelişir. Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana, 6.000’den fazla altcoin oluşturuldu.
Kripto para nasıl üretiliyor?
Paraların merkezi bir otorite veya hükümete bağlı olmadığından bahsetmiştik. Bu paraların üretimi de tıpkı varlıkları gibi tamamen kullanıcı temelli bir modele sahip. Kripto para alımı için buraya bakabilirsiniz. bu konuda detaylı bir yazımız ilerleyen günlerde sizlerle olacak
Her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırı vardır. Bitcoin’i örnek alacak olursak ilk yayınlanan Bitcoin protokollerinde sadece 21 milyon bitcoin bulunabilir maddesi yer alıyor. Yani üretim açısından bir sınırı bulunuyor. Bu nedenle de her geçen gün bu paraya olan rağbetin artmasıyla paranın değeri de artıyor çünkü bulunması giderek zorlaşıyor ve daha küçük parçalara bölünüyor.
Kripto para üretim işlemi kelimenin tam anlamıyla madencilik şeklinde oluyor. Yani nasıl altın bulmak için kazılar yapılıyorsa kripto para bulmak için de matematik problemleri, yazılımlar tarafından çözülmeye çalışılıyor. Herkesin çözebilme ve üretebilme hakkı olduğu için de en çok çalışan, daha çok üretiyor diyebiliriz. Evet, siz de gerekli teknolojik sistemlere sahipseniz siz de bu üreticilerden biri olabilirsiniz.
Kripto paraların Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Kurumsal otoritenin kripto paralarda kuralları belirleme yetkisinin olmaması kripto paraların en önemli avantajları arasında bulunuyor. İnternete erişebilecek bir cihazı olanlar hesap cüzdanı oluşturup hesabını istediği zaman istediği yerde kullanabiliyor. Kripto paralar, hiçbir merkez bankasının kontrolü altında olmadığından uluslararası işlemler kolayca, saniyeler içinde yapılabiliyor.
Geleneksel piyasaların düşük getirili olduğunu düşünenler, 7/24 yapılabilen kripto para ticaretini iyi bir yatırım seçeneği olarak görüyor. Kripto para ticareti; uzun ve karmaşık bir kayıt sürecinden geçmeyi gerektirmemesi, global olarak erişilebilir olması ve işlem limitinin olmaması gibi özellikleriyle yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Bir kripto parada bulunması gereken özellikler nelerdir?
- Merkeziyetsizlik,
- İşlem ve sahip kayıtları,
- Yeni arz oluşturma kuralları,
- Sahipliğinin kriptografik tekniklerle sadece sahibince ispat edilebilmesi,
- Paranın sadece sahibinin emriyle el değiştirebilmesi,
- Aynı anda aynı kripto para için birden fazla işlem yapılırsa sadece birinin yerine getirilmesi.
Kripto para neden tercih ediliyor?
2000’li yılların sonunda hayata geçen kripto para, 2016 yılından beri hem sıradan vatandaşlar hem iş profesyonelleri tarafından ilgi görmeye devam ediyor.
İşlemlerin kısa sürede gerçekleştirilebilmesi, işlem ücretinin düşük olması veya hiç olmaması, merkezi otoriteye bağlı olmaması, ödeme bilgilerinin çalınamaması, yeterli işlem gücünün olması durumunda yeni kripto para biriminin yaratılabilmesi kripto paraları özellikle finans otoriteleri için cazip kılıyor.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

07/01/2021
kriptoparanedir, kriptoparauretimi, kriptopara, kriptoparayatirimi, bitcoin, coinnedir, kriptoparaalisverisi, yatirimaraclari, sanalpara


