Günümüz şartlarına göre birden fazla kişinin bir platform aracılığı ile toplanması iletişimi ifade etmektedir. İletişim Türleri ve çeşitlerini sizler için bir araya getirdik.
İletişimin tanımını ele aldığımızda basit gibi görünse de kapsamlı ve karışık bir süreci ifade etmektedir. İletişim; insanların yaşadığı her yerde varlığını bir şekilde sürdüren bir ihtiyaç” olarak tanımlanmaktadır.
Türk dil kurumu (TDK)’ya göre iletişim, Duygu ve düşüncelerin akla uygun şekilde başka birisine aktarılması bildirim ve haberleşme olarak tanımlanır.
İletişimin ilk olarak Yontma Taş Devrinde Ateşin icadı üzerine, Duman kullanılarak yapılan haberleşme iletişimin ilk adımı olarak değerlendirilir.
İletişim kavram olarak 19. Yüzyılda mektup, telefon, telgraf gibi araçlar aracılığı ile ele alınmıştır.
Charles H.Cooley’e göre İletişim: İnsan ilişkilerinin içerisinde var olan ve gelişen bir mekanizma olarak tanımlanır.
İletişim Çeşitlerine başlamadan önce iletişimi en genel anlamı ile en az bir kaynak ve bir alıcının bulunduğu bilgi aktarma, bilgiye ortak anlam kazandırma süreci olarak tanımlayabiliriz.
İletişim türleri nelerdir? İletişim Şekilleri
İletişim türlerini sırasıyla, sözlü iletişim, sözsüz iletişim yazılı iletişim ve görsel iletişim olarak sıralayabiliriz.
Sözlü iletişim
- Sözlü iletişim verilmek istenilen bir mesajın bir kanal aracılığı ile alıcıya aktarılması ile oluşur. Bir alıcı ve bir kaynak arasında gelişen bu süreç sesli mesaj ya da konuşma ile meydana gelir. Sağlıklı bir sözlü iletişim için, Alıcı ve göndericinin işitme, dinleme ve algılama becerilerine sahip olmaları gerekmektedir.
- Sözlü iletişim aracı olarak Televizyon, Radyo, karşılıklı röportaj, telefon gibi unsurlar gösterilebilir. Sözlü iletişimde vurgu ve mimikler ön plandadır. Toplumsal yaşamın her alanında özellikle meslek yaşamında herkesin kullanmak olduğu bir iletişim çeşididir.
- Sözlü iletişimde konuşma yapacak kişi, kendisine yöneltilecek soruların cevaplarını biliyorsa kime ne söyleyeceğini ve nasıl söyleyebileceğine hakimse, sözlerinde önemli yerleri biliyor ve bunları vurguluyorsa konuşması başarılı sözlü iletişim olarak değerlendirilir.
Sözsüz iletişim
- Sözsüz iletişimde kaynak ve alıcının söz kullanmadan çevresini ve birbirlerini anlamlandırmaları beklenir. Sözsüz iletişim örnekleri arasında “öksürerek iyi olmadığımızı karşıya anlatabiliriz” örneği verilebilir. Sözsüz iletişim zaman içinde kişilerin deneyimleri doğrultusunda gelişir. Jest ve mimiklerin ön plana çıktığı sözsüz iletişime Özellikle tiyatral etkinliklerde rastlarız. Sözsüz iletişimde bireyin: yüz ifadesi, göz hareketleri, duruşu ve giyimi karşıdaki alıcıya doğru anlam yükleyeceği mesajlar göndermelidir.
Sözsüz iletişimde ifadeler
- Yüz ifadeleri: Yüz ifadeleri sözsüz iletişimde karşıdaki alıcının anlamasını sağlayacak işaretler göndermelidir. Bu yol ile alıcı, Kızgın, Sinirli, Sevinçli olduğumuzu anlayabilir.
- Jestler: Kültürler arası jestlerde değişim olsa da evrensel jestler bulunmaktadır. Bedensel jestler birçok anlam taşıyabilir. Kişinin size dönük oturması, dizlerini nasıl bağladığı gibi işaretler karşıdaki kişinin size olan ilgisini belli eder.
- Giyim: Kıyafetlerin insanlara bizim hakkımızda fikir verdiğini biliyoruz. Gittiğiniz ortama göre üzerinizdeki kıyafetler o ortamda bulunan insanlara verdiğiniz önemi siz daha içeri girerken yansıtmaya başlıyor.
- Uzaklık: Sözsüz iletişimde Kaynak ve alıcı arasındaki mesafenin konuşma sırasındaki durumunun artması veya azalması, O an iletişime açık veya kapalı olduğumuz anlamları verir.
Yazılı İletişim
- Günümüzde teknolojinin gelişim ile birlikte hayatımızın birçok alanında kullandığımız yazılı iletişimde insanlar çeşitli kaynaklar aracılığı ile iletişime geçmektedirler. Yazılı iletişime, Kitaplar en iyi örneklerden birisidir. Yazılı iletişimde şekiller, harfler, rakamlar ön plana çıkmaktadır. Şirketler arasında ticari açıdan oldukça büyük bir öneme sahiptirler.
- Yazılı iletişim araçlarına; Mektup, rapor, özet, makale, tutanak, basın bildirisi, notlar, gazeteler, el kitapları, broşürler, atıf, ilan, elektronik postalar, bülten gibi çeşitli mesajlar sayılabilir.
Görsel iletişim
Yazılı ve sözlü iletişimden farklı olarak nesneler aracılığı ile yapılan iletişim türüdür. Pazarlama alanında daha fazla kullanılır. Nesneler aracılığı ile karşıdaki kişiye mesaj verilmesi sağlanır. Özel tasarımlara sahiptirler. Görsel iletişim araçlarına web siteleri, bannerlar, afişler gösterilebilir. Gündelik hayatımızda sıkça karşımıza çıkan markaların logoları, instagram reklamları, resim tabloları görsel iletişim unsurudur.
İletişim Şekilleri nelerdir?
Kendimiz ile iletişim (içsel iletişim) : Her insanın hayatı boyunca, yaşamının her alanında yaptığı iletişim şeklidir. Düşünmek içsel iletişim örneği olarak gösterilebilir.
Kişiler arası iletişim: İki kişi arasında genellikle yüz yüze şekilde gerçekleşir. Fakat kovid döneminde görüntülü konuşmalar, toplantılar da sayılabilir. Bu iletişimde alıcı ve kaynağın aynı ortamda ya da bir kanal aracılığı ile iletişime geçmesi gereklidir.
Grup İletişimi: Kişiler arası iletişimin en önemli olduğu anlardan sayılır. İki kişi veya daha fazla kişinin bir araya gelmesi ile oluşur.
Örgütsel iletişim: Bu iletişim şekli tek kişinin ayakta tutamayacağı ve birden fazla kişinin ortak amaçlar ile toplandığı ve görev paylaşımı yaptıkları alanları ifade eder. Örgüt faaliyetlerinin yürütülebilmesi için Örgüt unsurlarının iç ve dış iletişimini sağlama yoluyla bilgi alışverişi yapılarak meydana gelir.
Kitle İletişimi: Kitlesel araçlar kullanılan, Kaynağın iletmek istediği mesajı birden fazla alıcıya ulaşmasını sağlaması ile meydana gelen iletişim türüdür.
Kitle iletişim araçları olarak; gazete, dergi, televizyon, radyo, sinema, videolar, facebook, instagram, twitter, linkedin, tumblr, youtube gösterilebilir.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
28/11/2020
iletisimturleri, iletisimcesitleri, gorseliletisimnedir, sozluiletisimnedir, sozsuziletisimnedir, yaziliiletisimnedir