Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
- Güneş enerjisi
- Rüzgar enerjisi
- Jeotermal enerji
- Hidrolik enerji
- Biyokütle enerji
- Hidrojen enerjisi
- Dalga enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynakları yukarıda belirtildiği gibi sıralanır. Bu kaynakların özellikleri, enerjiyi eşit oranda ve kaynağın tüketilme hızından daha çabuk bir şekilde kendilerini yenileyebilmeleridir.
Yenilenebilir enerji kaynakları: tesisler, insanlar ve hayvanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmez. Fosil yakıtları uzun bir dönem göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilir fakat tüketim oranında artış olması durumunda aynı hızda kendisini yenileyemeyeceği için yakın gelecekte tükenme ile karşı karşıyadır.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi:
Dünya üzerinde insanlar nesilden nesile aktarım sağlayacak koruma altına alır. Dünyanın da aynı insanlar gibi aktarım sağlayıp, gelecek nesiller için şuan ki hali ile devam edebilmesi için çevreye daha az kirlilik saçan doğal enerji kaynaklarını kullanmak büyük önem arz etmekte.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi-Liste Halinde
- Ülkelerin kalkınması için en önemli madde enerjidir.
- Fosil yakıt kullanım oranını düşürdüğü için çevresel açıdan önemlidir.
- Yerli üretimde, yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem sahiptir.
- Ülkelerin dışa bağımlılığını azaltır.
- Ulusal ve uluslararası anlaşmalara uyumludur.
- Yeni iş fırsatları sağlar, işsizliği azaltır.
- Elektrik temini olmayan yerlerde elektriğin kullanılabilmesi için önemlidir.
Güneş Enerjisi: Güneş ışınlarının paneller yardımı ile ısı ve elektriğe dönüşmesi ile oluşur. Çevresel zararı yoktur. Güneşten çıkan enerji aşağı yukarı 1370 Watt değerindedir. Yörüngede oluşan enerji 0-1100 Watt değerindedir. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü bile insanlığın ihtiyacını karşılamaya yeter.
Rüzgar Enerjisi: Dünyanın dönüşü, güneş ışınlarının farklı açılarla gelmesi ve basınç ile oluşan rüzgarın uygun olduğu yerlerde rüzgar tribünleri kurularak elde edilir.
Hidrolik Enerji: suyun akış yönünden yararlanılarak elde edilir. Sera gaz salımı yapmamasından dünyaya hiçbir zararı olmayan enerji çeşididir. Su akışından oluşan kinetik enerjinin kanallar vasıtası ile tribünlere iletilmesi ile elde edilir.
Jeotermal Enerji: Jeotermal kaynaklardan elde edilir. Isıtma, soğutma, elektrik üretimi ve mineral üretimi gibi farklı çeşitlerde üretilebilir.
Biyokütle Enerji: Ağaç, ormanlık atıklar, tarım amaçlı üretilen bitkiler ve endüstriyel atıklar gibi yenilenebilir, ısı ve enerjiye dönüşebilen atıkların yakılması sonucu elde edilir.
Hidrojen Enerjisi: hidrojen gazının işlenmesi sonucu oluşan enerji kaynağıdır. Doğal enerji kaynağı değildir fakat sürdürülebilir alternatif enerji kaynakları arasında yer alır.
Dalga Enerjisi: Dalgaların oluşturduğu hareketlerden elde edilen enerji türüdür. Dalga jeneratörü yardımı ile doğal ve sürdürülebilir üretim sağlamaktadır.
Herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklar dünya üzerinde klasik ve alternatif kaynak olmak üzere 2’ye ayrılır.
Enerji kaynaklarının kullanım alanları nelerdir?
- Petrol= %33,1
- Kömür= %30,3
- Doğalgaz= %23,7
- Yenilenebilir enerji= %9,8
- Nükleer enerji= %5
Doğal enerji kaynakları konumuzu burada sonlandırıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına baktıysanız, yenilenemeyen enerji kaynakları konumuza göz atmayı unutmayınız. Bize destek olmak için abone olup tarafsız habercilik ve bilgilendirici veri haberciliğine katkıda bulunabilirsiniz.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

25/06/2020
yenilenebilirenerjikaynaklarınelerdir, güneşenerjisi, yenilenebilirenerjikaynaklarıönemi, enerjikaynaklarıhangialanlardakullanılır


