Dijital yayıncılık Nedir?
Türkiye’de ve Dünya’da dijital yayıncılık yapan firmalar, dijital yayıncılığın tarihi ve faaliyet alanları, Dijital yayıncılığın önemi, bu yazımızda dijital yayıncılık ile ilgili kapsamlı ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz? Ayrıca online iş fikri olarak dijital yayıncılık için gereksinimleri bir sonraki konumuzda hazırlayacağız.
Günümüz dünyasında internetin her eve girmesinin yanında gelişen bilgisayar ve telefon teknolojisi, yaygınlaşan mobil internet kullanımı ile birlikte internet her anımızın bir parçası olmuş durumda.
Bu gelişmelere paralel olarak, gazete satışında yaşanan azalışla birlikte, yerel basın yayın organlarının büyük kısmı sadece internet üzerinden dijital yayın yapmaya, küçük bir kısım ise hem internet hem de gazete basımına devam etmekteler.
Kullanıcıların ne istediklerini etkileşim sayesinde anlık anlayabilen yayın organları, içeriklerini video, fotoğraf şeklinde hazırlamakla kalmayıp bunları paylaşacakları platformları da belirlemeye başladılar. İşler öyle detaylandı ki, eskiden üç dört gazete tek bir matbaadan basım yaptırırken şimdilerde firmaların büyüklüğüne bakılmaksızın hepsinin kendine özel web sayfası oldu.
Bu beraberinde daha hızlı videoları işleyen bilgisayar ihtiyacını ve birçok platform olduğu için tasarımcılarında işe karışmasını sağladı. Günümüzde her ne kadar gazete, dergi, katalog basımı devam etse de satış ortalamasına bakıldığında dijital ortama aktarılan gazetelerin giderlerini azaltarak gelirlerinde artış olduğunu ve kullanıcısı ile her an etkileşimde oldukları için daha akılda kalıcı olmalarını sağlıyor.
Dijital medya bilgisayar, telefon, tablet gibi unsurlardan gazete, dergi, katalog gibi unsurların çevrimiçi ortamlarda anlık olarak okunabilmesi anlamına geliyor.
Dijital Yayın organlarının faaliyet alanları nedir? Hangi alanları aktif kullanmalılar?
Dijital medyanın faaliyet alanı oldukça fazladır. Sıralama yapıldığında Dijital yayın organlarının ağırlıklı olarak Twitter, Facebook ve İnstagram olarak belirlenmiştir. Bunun da detaylı olarak hesaplanarak kullanılması gerekmektedir.
Örneğin: facebook’ ta haber siteleri için sürekli paylaşım yapmak etki alanını düşürürken Twitter’ da tam tersi bir durum ortaya çıkmakta, instagram’ın ise belirli bir takipçi sayısından sonra dışarıya doğrudan yönlendirme yaptırdığından dolayı en son tercih edilenler arasında yer alıyor.
Paylaşım sıklığı olarak Her an paylaşım alanı Twitter, bir iki saat arayla paylaşım yapılacak Facebook ve en önemli haberleri atacağınız günde 5 6 gönderi şeklinde instagram gelmektedir.
İçeriğinize göre farklı sosyal medya alanlarını da tercih edebilirsiniz fakat en çok kullanılanlar bu üç sosyal alandır. Sitenize de takipçi sayınız arttıkça belki de organik takipçiden çok sosyal medyadan tıklama alacaksınız. Bu tamamen paylaşımlarınıza ve tasarımlarınıza bağlı.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

01/12/2020
bilgisayarteknolojisi, ogesti, dijitalyayincilik, dijitalyayin, dijitalyayinedir, dijitalmedya, dijitalmedyanedir


