Dünyanın teknoloji konusunda geldiği nokta her alanı olduğu gibi tarım sektörünü de doğrudan etkiledi. Gelişmiş makineler ve teknolojik ürünlerle gerçekleştirilen modern tarım teknikleri arasında tek tuşla kontrol edilen sistemler, cep telefonundan takip edilebilen ekipmanlar ve bilgi içeren çiftçi uygulamaları yer alıyor. Sulama, gübreleme ve makine kullanımında tarıma yön veren yeni gelişmeler teknolojiyle birlikte güncelleniyor.
Akıllı Tarım Sistemleri
Dünyanın dijital bir çağa adapte olması tarımsal gelişmelerin de bu dönüşümün parçası olmasını sağladı. Yenilenen akıllı tarım sistemleri; tarım ürünlerindeki verimlilik ve kaliteyi artırmada oldukça etkili. Maliyet düşüren ve ilaç kullanımını azaltan akıllı tarım sistemleri, hayvan ihtiyaçlarının daha iyi belirlenmesini de sağlıyor.
Tarım alanına gitmeden sıcaklık ve nem seviyesininin kontrol edilmesini, su pompalarının yeterli seviyede çalışmasını ve tarım alanındaki bütün operatörlerin tek bir kontrol mekanizmasından yönetilmesini sağlayan sera takip uygulamaları en sık kullanılan akıllı tarım sistemleri arasında yer alıyor. Toprak nemini optimum seviyede tutan bu uygulamalar, tarım alanlarının verimliliğini arttırıyor ve ürün kalitesini yükseltiyor. Bunun yanı sıra benzer uygulama ve sistemler kümes hayvancılığı ve balık çiftliği gibi alanlarda da kullanılıyor. Böylelikle tarım ve hayvancılıktan maksimum verim elde ediliyor.
Mobil Traktörler
Çiftçilere büyük kolaylık sağlayan ve tarım alışkanlıklarını etkileyen mobil traktör, akıllı telefon ve tablet uygulamalarıyla birlikte kullanılıyor. Çiftçilerin anlık tarım haberlerine ve gerekli bilgilere ulaşmasını sağlayan bu sistem, hava durumunu ve tarımsal aktiviteleri de takip etmeye imkan tanıyor. Hayvancılık, seracılık, bağcılık, meyvecilik, tarla ziraatı, tavukçuluk, sebzecilik ve arıcılık gibi konulara ilişkin bilgileri bir arada sunan sistem çiftçilerin tarım işlerini daha kolay yönetmesini ve geliştirmesini sağlıyor. Faydalı bilgilerden ve ipuçlarından yararlanan çiftçiler daha kaliteli ve verimli ürün elde edebiliyorlar.
Topraksız Tarım
Hidroponik ya da topraksız tarım olarak bilinen sistem; mineral ve besin maddesi bakımından zengin su içinde bilgisayar kontrolünde tarım yapmaya izin veriyor. Hijyenik ve lezzetli tarım ürünleri yetiştirilmesine imkan tanıyan topraksız tarım ile hızlı ve sağlıklı tarım mümkün oluyor. Bu yöntem, topraktaki zararlı madde ve böcekleri içermediğinden topraktan yayılan hastalıklara da ev sahipliği yapmıyor. Ayrıca topraksız tarımda bitki yetiştiriciliği için harcanan su miktarı standart tarım tekniklerine göre %95 daha az oluyor. Dünyadaki azalan su kaynakları göz önünde bulundurulduğunda, bu yeni metot geleceğin tarım yöntemlerini etkileyecek gibi duruyor.
Her mevsim aynı miktarda tarım yapma imkanı tanıyan sistemde, mevsim değişiminden doğan ürün miktarındaki farklılık ortadan kalkıyor. Böylelikle tarım ürünleri fiyatındaki yüksek fiyatlar ortadan kalkıyor ve tarımsal ürünler herkes için ulaşılabilir hale geliyor. Normal tarıma kıyasla 5 kat daha fazla verim sağlayan bu yeni sistem şimdiden pek çok ülkenin gündemine oturmuş durumda. Tarımdaki yeni yöntemleri adapte ederek tarımsal eşitsizliği ve dünyayı bekleyen su sorununa bağlı doğacak gıda kıtlığını ortadan kaldırmayı hedefleyen ülkeler arasında Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Mersin, Adana, Antalya, Denizli, Afyon, Urfa ve Diyarbakır gibi şehirlerde topraksız tarım sistemleri uygulamaya koyulmuş durumda.
Tarım Robotları
Teknolojinin gelişimi günlük hayata yeni robot sistemlerinin adapte edilmesini sağlıyor. Tarım alanında kullanılmaya özel üretilen robotlar, görevleri otomatik hale getirerek tarımdaki verimliliği artırıyor. Hasat toplama, budama, biçme, sulama, yabancı ot kontrol etme, ayırma ve paketleme gibi işlemlerde kullanılan tarım robotları tarımdaki kalite ve hızı etkiliyor. Tarım alanında kullanılan bazı robot çeşitleri arasında güneş enerjisi gibi temiz enerjiyle çalışan robotlar da bulunuyor. Bu sayede masrafsız ve çevreci tarım uygulamaları da geliştirilmiş oluyor.
Robot sistemleri tarım ve hayvancılıkta gittikçe fazla kullanılmaya başlandı. İnsanlarla değil robotlarla çeki çevrilen tarım alanları ve çiftlikler eskisinden çok daha verimli ve nitelikli hale geliyor. Hastalık ihtimallerini kontrol eden, en iyi ürünleri ayıran ve kaliteyi ölçen robotlar bitkilerin en ideal seviyede hasat edilmesine de imkanı tanıyor. Tarım alanında yapılan bu gelişmeler daha sağlıklı besinlerin tüketilmesine katkı sağlıyor.
Nanoteknoloji
Nanoteknoloji geleceğin en önemli tarım üretim şekli olarak görülüyor. Nanoteknoloji bünyesinde geliştirilen akıllı gübreleme sistemi ile toprağın ihtiyacı olan besin ve minerallerin en doğru oranda alınması sağlanıyor. Gübre israfını önleyen ve toprağa ihtiyacı olanı veren akıllı gübre sistemi, ekinlerden maksimum verim almayı hedefliyor. Daha az gübre kullanımına rağmen daha fazla verim almayı sağlayan akıllı gübre çözümleri Türkiye’de de üretilmeye başlandı.
Türkiye’deki toprak türü genel olarak yüksek pH değerine ve sahip kireçli yapıda bir topraktır. Bu nedenle toprağın gerekli mineralleri alması için gübreleme teknikleri ülkemizde yoğun olarak kullanılır. Ancak toprağın ihtiyacı olan gübre çeşit ve miktarını doğru belirlemek her zaman mümkün olmaz. Buna bağlı olarak ülkemizde her yıl tonlarca ağırlıkta gübre boş yere kullanılır ve israf edilir, üstelik bu şekilde yapılan gübrelemeden maksimum verim alınamayabilir. Akıllı gübre teknolojisi bu tarz sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Fotosentez hızını ve etkinliğini arttıran akıllı gübreler bitkisel üretim sistemlerinde yüksek verim almayı, ürün kalitesini artırmayı, tat ve aromayı lezzetlendirmeyi ve hasat süresini kısaltmayı hedefliyor.
Çiftçi Kulübü
Kırsal ve tarımsal kalkınmayı artırmak için öne sürülen bir program olan Çiftçiler Kulübü, tarımdaki dijital dönüşümü hızlandırmayı ve tarımsal verimliliği yükseltmeyi hedefliyor. Çiftçilerin ekonomik ve sosyal eşitliğe sahip şekilde tarımsal faaliyetlerini sürdürmelerini öne süren program Türkiye’deki çiftçi odaklı ilk sosyal iş modeli olarak geliştirilmiş durumda. Tarım alanlarındaki su kullanım oranlarından tarımsal verimlilik çözümlerine kadar çiftçileri bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlayan Çiftçi Kulübü programı, iş süreçlerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor. Yüksek verim, maksimum lezzet ve tasarruf çerçevesinde paylaşılan bilgilerin çiftçilerin üretim, hasat ve pazarlama tekniklerini doğrudan etkiliyor.
Tarım alanındaki en son gelişmeleri üreticiyle paylaşan programda fuar davetiyeleri, devlet teşvik paketleri ve dünyadan güncel haberler de yer alıyor. İl ve ilçe bazlı hava durumu, sektörel haberler, ürün fiyat ve içerik bilgileri, ücretsiz ilan imkanı gibi özellikleriyle çiftçiyi kalkındırmayı hedefleyen Çiftçi Kulübü; çiftçi ihtiyaçlarına yönelik eğitimleri köylere kadar götürüyor. Aynı zamanda tarım ürünlerinin arada aracı olmaksızın üreticiden tüketiciye gitmesini sağlıyor ve çiftçilerin yurt dışı bağlantıları kurarak işlerini geliştirmelerine de imkan tanıyor. Türkiye’nin tarım sektöründeki kar payını artırmayı hedefleyen bu program, vatandaş ve ülke kalkınmasına doğrudan yardımcı oluyor.
Bulut Çözümleri
Mobil olarak işletmelere yönelik sunulan bulut çözümleri tarımsal ve hayvansal alanların daha iyi gözlenmesini ve ihtiyaçların daha doğru şekilde belirlenmesini sağlıyor. Üreticiler, bulut çözüm sistemleri ile hastalık önleyen gözlem ve alarm sistemlerine, zamanlı aydınlatmalara, yem ve giriş takibi ünitelerine sahip olarak kolay tarım özelliklerinden faydalanabiliyorlar. Tarım ürünlerinin ve tarımsal alanların bakım ve kontrollerinin doğru şekilde yapılmasını sağlayan bu yeni teknoloji ısı takibi, don habercisi, sulama ve gübreleme yönetimi, kuraklık bildirimi ve izinsiz giriş gibi takip özellikleriyle alan üzerinde tam bir kontrol sunuyor. Yenilenen çözümlerle üreticiler ürün gelişimini daha iyi takip edebiliyor ve arazinin verimini artırabiliyor.
OGESTİ
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
15/05/2021
tarimteknolojileri, akillitarim, topraksiztarim, topraksiztarimnedir, nanoteknolojivetarim, ogesti, tarimteknoloji, arastirma, teknolojivetarim