Yazımızın Konu Başlıkları
- Pocast nedir?
- Podcast yayıncılığı nasıl yapılır?
- Podcast yayıncılığı hangi platformlarda yapılır?
- Podcast için gerekli ekipmanlar nelerdir?
- Örnek alabileceğiniz podcast programları listesi
Podcast nedir?
Podcast İngilizcede “ipod” ve “casting” sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir tanım sözcüğüdür.
İpod’lar ilk çıktıkları zaman RSS FEED üzerinden içeriklerin yayınlanması ile birlikte hayatımıza dahil olan yayıncılık akımı. Yıllar geçmesine rağmen, içerik üretiminde üst seviyelere çıktığımız şu günlerde (video,oyun yayıncılığı vb.) hala öenmli bir kitle tarafından rağbet görmekte. Hatta Apple firmasının bu konuda Apple music ile podcast’i ayıran önemli bir adım attığını biliyoruz.
Tüketim kitlesi ve yıllar boyu araştırmalara konu olan podcast. ABD’de yaplan incelemelere göre heryıl giderek artmaya devam etmekte. Hal böyle olunca da podcast alanına yeni fikirleri olan girişimciler akın etmeye devam ediyor.
Podcast yayınları ilk etapta tek kişilik hallerde yapılsa da günümüzde uzak bağlantı şansının artması ile, çeşitli konularda uzmanların birlikte podcast yayını yaptıklarını görmekte mümkün.
Podcast yayın çeşitleri nelerdir?
- Tek kişilik yayın
- İki kişilik yayın
- İkiden fazla kişinin katıldığı yayın
- Karışık katılımcı sayısı
Yukarıda ki podcast kişi sayısına göre incelenmesini gördünüz. Bu işi yapacaksanız içeriğinize ve konuşmacıların sayısına kadar belirlemeniz gerekli.
Podcast yayıncılığı nasıl yapılır?
Podcast yayıncılığı yapmanın ilk adımı, uzman olduğunuz takılmadan anlatım yapabilecğeiniz bir konu seçimi ve bu konuyu kullanıcılara nasıl sunacağınızı belirleyerek başlamalısınız. Hadi ekipman alalım bir şekilde hallederiz demekle bu işler başlamıyor maalesef. Podcast sürecinde tanınana kadar kendi başınıza olacaksınız.
Podcast yayıncılığı yapmak için belirlemeniz gerekenler nelerdir?
- İçerik
- Kişi sayısı
- Nasıl sunacaksınız
- Haftada kaç yayın olacak
Bunlar bizim için en önemli adımlar, ekipmanlar bir şekilde halledilir güzel bir fikre sahip olduktan sonra.
Podcast yayıncılığı önem isteyen bir iştir. Tıkanmadan anlatacağınız konular seçmeniz gerekir.
Podcast konunuzu belirlediniz diyelim. Hazırlık sürecini de hallettiniz (haftalık kaç yayın, kaç kişi, kaç dakika, vb.) şimdi belirlediğimiz alanda konu sıralaması yapmalıyız. İlk hangi konudan başlanılacak, en çok dinlenmesini düşündüğünüz konu hangisi, işinizin patlama anları varsa sponsordan nasıl bahsedeceksiniz. Bunları listeledikten sonra.
Hangi platformlarda podcast yayını yapılır?
Genel podcast programcıları belli başlı uygulamalar üzerinde paylaşım yapmaktalar. Aşağıda listelediklerimizin dışında diğer sosyal alanda da podcast yayın isminizle sayfa açın ki, bir çok sosyal alandan ziyaretçi çekip tanınırlığınızı arttırabilesiniz.
Podcast yayın platformları
- Soundcloud
- Youtube
- İtunes
- Spotify
Yukarıda ki yayın kanallarınızdan birisini veya bir kaçını seçerek hedefinizi belirleyin. Bu alanda podcast yayını yapan insanları da takip edin ki, hangi platformda kaç paylaşım yapılıyor aklınızda fikir olarak bulunsun.
Podcast için gerekli ekipmanlar nelerdir?
Podcast yayıncılığı için çok uçuk bütçelere gerek yok, bizde size uygun ve minimum fiyat aralığında başlangıç tavsiye ediyoruz. İlk başlayan podcast kanalları için
Bir adet USB mikrofon ve bir bilgisayar yeterli olacaktır. Ses düzenlemesi gerekirse de audacity programından yararlanabilirsiniz.
Yukarıda ki belirttiğimiz tek kişilik yayın için, kişi sayısına göre mikrofon sayısı artmalı ve uzaktan bağlantı yapılacaksa onu göre işlemler yapmanız gerekli.
Dilerseniz orta düzey bir sistem yapmak istediğinizi farz edelim.
Orta düzey bir sistem için neler gerekli?
- Xlr mikrofon
- Saffire pro – ses arabirimi
- Xlr kablolar
- Adobe audition ses yazılımı
- Harici ses yedekleme
Bilgisayar
Podcast’i hangi seviyede yapacak olursanız olun çok teferruatlı bir ekipmana ihtiyacınız yok önemli olan sesin kalitesi ve insanların sizi dinlemesi için iyi bir içerik. Bunun haricinde de istikrarlı olmanız.
Çünkü hemen hemen ilk podcastınızda herkes tarafından tanınmayacaksınız hatta belki izlemesi bile olmayacak o yüzden umudunuzu hep diri tutmanız ve içeriklere devam etmeniz gerekli.
Örnek alabileceğiniz podcast programları
Yaşasın bağzı filmler
İsminden de anlaşılacağı üzere filmler ve film kahramanları üzerine içerik üreten podcast yayınları yapıyorlar. İçeriklerine soundcloud üzerinden ulaşabilirsiniz.
Hayatlar hikayeler
Podcast yayının da farklı ülkelerden, mesleklerden olan insanlar ile sohbet ediliyor. Böylece farklı hayatların nasıl olduğunu görebiliyoruz. İtunes ve spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.
Tekno seyir
Teknoloji üzerine değerlendirmelerde bulunan bir podcast yayını. Teknoloji meraklıları için oldukça geliştirici içerikler üretiliyor. İtunes ya da spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.
1 oyundan fazlası
Futbol, basketbol vb. spor aktiviteleri üzerine yapılan podcast yayınları. Yayınlarına itunes ya da soundcloud üzerinden ulaşabilirsiniz.
Podcast yayıncılığı iş fikrimiz burada bitmiştir. Diğer iş fikirleri için tıklayabilir, Ogesti ’den iş fikriniz hakkında iş birliği için destek talebinde bulunabilir ya da Türkiye’de her yıl 8 orman hedefimize ulaşmak için bizi arkadaşlarınıza önerebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda Görüşmek Üzere.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
28/07/2020
podcastnedir, podcast, podcastyayıncılıgı, podcastekipmanları, isfikirleri, onlineisfikirleri