Öncelikle; Kitap seslendirmek neden önemlidir? Kitap seslendirmenin faydaları
Kitaplar çağımızın en önemli unsurlarından birisidir. Kitaplar daha çok bilgiye ulaşmamızı ve kişisel alanda kendimizi geliştirmemizi sağlarlar. Boş vakitlerimizi geçirebileceğimiz en değerli dostlarımızdan birisidirler.
Gündelik hayatımızın bir parçası olan kitapların, beynimizi geliştirmenin yanı sıra dilimiz ve konuşma şeklimiz üzerinde de büyük etkileri vardır.
Bu noktada kitap okumaktan çok, o kitabı seslendirmek yani “Kitap seslendirme” fikri karşımıza çıkıyor. Hayatımızın bir bölümünde hemen hemen hepimiz kitap seslendirmeyi bir kez olsun düşünmekteyiz. Çünkü kitap seslendirmek bizim cümleler üzerinde ki etkimizi arttırır.
Kitap seslendirmeye başlayınca virgüllere, noktalara ve daha birçok konuya dikkat ederiz. Cümlelerin içinde ki önemli kelimelere vurguları daha rahat yapabiliriz. Kitap seslendirmek bu yüzden önemlidir.
Kendimize bir hobi olarak kitap seslendirebiliriz veya görmek engelli insanlarında okuma alışkanlığı edinebilmeleri için kitaplarımızı seslendirebiliriz bunun için birçok gönüllü kuruluş mevcut.
Kitap Kimler için seslendirilir?
Çoğu kitap seslendirme uygulamasının ilk amacı görme sorunu yaşayan insanların kitap alışkanlığı edinebilmesidir. Zamanla kitap seslendirme işi popülerleştikçe yani insanların ilgili arttıkça ..
örn: araba ile gezerken, otobüs le seyahat ederken veya yürürken kitapları sesli olarak dinlemeyi ve zamanımızı daha çok kaliteli geçirmeyi hedeflemekteyiz.
Böylece ilk etapta sadece gönüllü olarak başlayan bu uygulama zamanla seslendirmeciler için ekstra bir ek gelir kaynağı olmuş durumda.
Kitap seslendirmenin ve okumanın faydaları nelerdir?
- Kelime dağarcığımız gelişir.
- Stresle daha rahat baş ederiz.
- Hafızamız gelişir.
- Kendimizi daha iyi ifade ederiz.
- Okuma pratiği
- Pratik düşünme gelişimi
Kitap seslendirirken nelere dikkat edilmeli?
Kitap seslendirmek çok faydalı olsa da çok kolay olmayan bir iştir. İster normal bir kitabı ister e-kitabı seslendirme yapın fark etmez. Kitap seslendirmek sorumluluk isteyen bir iştir.
Eski zamanlarda uyguya dalmadan önce Anne-Babamızın bizlere kitap okuduklarını hatırlıyor musunuz? İşte bir kitap seslendirirken aynı özeni göstermeniz gerekli. Maddeler halinde belirtecek olursak.
Kitap seslendirme nasıl yapılır? Kitap seslendirirken nelere dikkat etmeliyiz?
- Cümleleri hatasız ve yanlışsız okumalıyız.
- Kelimeleri tökezlemeden okumalıyız.
- Cümleler arasında sürekli ve uzun aralar vermemeliyiz.
- Mikrofon uzaklığımız iyi ayarlanmış olmalı (sesiniz net ve anlaşılır olmalı)
- Seslendirme esnasında, içecek ve yiyeceklerden uzak durmalıyız.
- Başlangıçta kitapla ilgili bilgileri vermeyi unutmamalıyız. (yazar, kitap adı, özet vb.)
- Önceden mutlaka kitabı içimizden okumalıyız.
- En fazla 60 dakika aralıksız okuma yapılmalıdır.
- Öksürme vb. durumlarda kayıt dışı olduğunuzdan emin olun.
- Kitabımız mikrofondan uzak durmalı. Sayfa sesi gelmemeli.
Sesli kitapları nasıl buluruz?
Sesli kitaplar için birçok alternatif mevcut. En çok tercih edilen ise genellikle sesli kütüphaneler olmaktadır. Bu kütüphanelerde sesli kitaplar hazırlanmış ve sıralanmış şekilde dinlenmeyi beklemektedir.
İnternet kullanmanızı engelleyecek bir durum yoksa, sesli kütüphanelerden yararlanabilirsiniz..
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

18/07/2020
ekitapseslendirme, kitapseslendirme, kitap


