Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında gezegenimizi korumak, tüm insanlığın barış ve refah içinde yaşamasına katkı sağlamak amacıyla YTÜ - Royal Cert iş birliğinde hayata geçirilen GreenStars Sürdürülebilirlik Modeli tanıtım toplantısı gerçekleşti. YTÜ Davutpaşa Kampüsünde yer alan tarihi Otağ-ı Hümayun’da düzenlenen toplantıya, kamu ve özel sektörden üst düzey yöneticiler katıldı.
Türkiye'de "sürdürülebilir üniversite" anlayışını ilk benimseyen, yaşamı etkileyen tüm iş ve üretim süreçlerinde sürdürülebilirlik uygulamalarının yaygınlaşmasında öncü rol üstlenen Yıldız Teknik Üniversitesi, GreenStars Sürdürülebilirlik Modeli’ne uyum için tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu.
YTÜ Teknopark, Halkbank, THY, Deva Holding, LCWaikiki, Eroğlu Holding, Sezgin Group, Ermetal, Silverline, ASAŞ, DHMİ, GYODER, TUROB, TURYİD, UCLGA-MEWA ve İstanbul Valiliği’nin de destek verdiği GreenStars Sürdürülebilirlik Modeli’nin temel görevleri, sürdürülebilir bir gelecek için; “iklim değişikliğini düzeltmek”, “eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele etmek” ve “yoksulluğu sona erdirmek” olarak belirlendi.
“Yaptığımız tüm çalışmalarda sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalmaya çalıştık”
Toplantıda konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “YTÜ, Türkiye'de Ar-Ge üniversitesi olarak tanımlanan 10 üniversiteden biri. Öncelikli görevimiz araştırma geliştirme yapmak. Biz YTÜ olarak bu çalışmaları yaparken BM'nin deklare ettiği 17 sürdürülebilir kalkınma amacına uygun olmasını hedefledik. Bu üniversiteyi, bu ülkeyi, bu dünyayı gelecek nesillere, aldığımızdan daha iyi bir şekilde bırakmamız lazım. Çünkü bu yıl 111. yaşını kutladığımız üniversitemizin geleneklerinde, kültüründe bu var. Bir öğretim üyemiz ders verirken mutlaka o dersin içeriğinin bir parçasında 17 ilkeden bir tanesine atıfta bulundu. Yaptığımız projelerde buna dikkat etmeye çalıştık. Sürdürülebilirlik ilkelerini yaşayarak, özümseyerek yapmaya çalıştık. Kampüsümüzde çok iddialıyız. Dünyanın sürdürülebilirlik hedeflerine uygun ilk 100 üniversitesinden bir tanesi Türkiye'de ve bu konuda kendimizi geliştirerek çok daha iddialı bir kampüs haline geleceğiz.” dedi.
Konuşmasında YTÜ'nün tescilli markası GreenStars’ın çıkış hikayesine de değinen Prof. Dr. Yılmaz, “GreenStars; kendimiz için yaptığımız, kendimizin hoşnut olduğu, kullandığı, muhteşem bir modeli topluma yayma ihtiyacından doğdu. Sürdürülebilirlik komisyonumuzun, akademisyenlerimizin ve senatomuzun benimsediği bu çalışmalar artık taşmaya başlayınca, bunu yapısal bir modele dönüştürdük. Bu felsefeyi, uyum deklarasyonumuzu sizlerle paylaşmak için buradayız. 50 bin mezunumuzla Türkiye'nin kalkınmasına nasıl gönül verdiysek, sürdürülebilir kalkınmada da YTÜ bütün gücüyle var olmaya, sektörümüzün hizmetinde olmaya, ülkemizi kalkındırmaya ve gençlere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaya devam edecek. Bugün burada bizimle olan şirketlerimize ilgilerinden ötürü teşekkür ederim. Tüm şirketlerimizi bu heyecanımıza, sürdürülebilirlik hamlesine ortak olmaya davet ediyorum.” diye konuştu.
“Geleceğe umutla ve heyecanla bakıyoruz”
GreenStars Sürdürülebilirlik Modeli’nin detayları hakkında bilgi veren YTÜ Araştırma-Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya ise şöyle konuştu:
“BM’nin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik 17 ilkesinin altında birtakım alt göstergelerimiz var, bunları puanladık. Bu şekilde bir kurumun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine sağlayacağı katkıyı puanlamış olacağız ve bunun sonunda bir karne oluşturacağız. Şirketlerimizi her yıl bu şekilde izleyeceğiz. Bir kuruluş her göstergeye katkı sağlamak zorunda değil. Ancak hangi göstergeye ne kadar katkı sağladığını getireceğimiz puanlama sistemi ile belirleyeceğiz. Ben kötümser çevrecilerden biri değilim. Geleceğe umutla, heyecanla bakıyorum. GreenStars bizim için çok önemli bir çalışma oldu. Programlamayı yaparken algoritmalar arasındaki ilişkileri hocalarımızla belirledik. Aslında GreenStars programıyla, üretim, hizmet ve yapı sektörünün yanı sıra kamu eğitim yerleşim birimleri gibi sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak tüm alanlarda sistematik, kapsamlı, bütüncül yaklaşımla çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin değerlendirildiği, teşvik edildiği ve ödüllendirildiği bir platform oluşturuyoruz. Bizimle birlikte olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından, program kapsamında YTÜ ile ortak çalışma yürütecek kamu kuruluşları ve özel sektör temsilcilerine, Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz tarafından Greenstars Sürdürülebilirlik Deklarasyonları takdim edildi.
YTÜ GreenStars Sürdürülebilirlik Modeli Nedir?
YTÜ GreenStars Sürdürülebilirlik Modeli; üretim ve hizmet sektörünün yanı sıra kamu, eğitim, yerleşim birimleri gibi sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayabilecek tüm alanlarda; sistematik, kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşımla, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin değerlendirildiği, teşvik edildiği ve ödüllendirildiği bir belgelendirme programı. Programla ilgili ayrıntılı bilgiye https://greenstars.yildiz.edu.tr/ adresi üzerinden ulaşılabilir.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
31/10/2021
haberler, greenstars, ogesti