Programa Vali Süleyman Elban ve Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece’nin yanı sıra Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy ile çok sayıda kadın üretici katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, kırsalda kadın çiftçilerimizin çalışmalarına yönelik sinevizyon gösterimi ve ardından protokol konuşmalarıyla devam etti.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, "Bu proje bizim için çok önemli. Kadınlarımız bu bölgenin tadı, tuzu olan ürünleri üretiyorlar ama ürünleri satarkenki yolculuklarında eksik kalan tarafları var. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu proje ile kadınlarımızın eksik kalan alanlarında hizmet veriyoruz. Finansal okuryazarlık, gıda güvenliği, lojistik, ürün sunumu, pazarlama teknikleri gibi konularda üreten kadınlarımıza eğitim veriyoruz. Eğitimlerden sonra bölgeye bir mentör bir de danışman atıyoruz. Kadınlarımıza, kız kardeşlerimize bir telefon uzaklığında oluyoruz." dedi.
İki gün sonra proje kapsamındaki ilk fuarın İzmir'de gerçekleştirileceğini aktaran Bakan Yardımcısı Işıkgece, "15 Ekim'de İzmir'de ilk fuarımız gerçekleştirilecek. 10 ilimizden kadınlarımız ürünleriyle birlikte bizimle olacak. Kadınlarımızın ürettikleri ürünleri alıcı potansiyeli olan kişilerle buluşturacağız. Satın almacılar gelecek, ürünleri görecekler ve kadınlarımız birbirinden ilham alacaklar. Bu şekilde kız kardeşlik dalgası devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kadınlarımızın her işe tutkuyla sarıldıklarında neleri başarabileceğini biliyoruz. Bu bağlamda sürdürülebilir tarım ve kültürümüzün devamı için bu proje son derece önemlidir." dedi.
Programda konuşan Vali Elban ise Adana’nın tarım açısından Türkiye’nin en önemli şehri olduğunu söyledi. Adana’nın tarih boyunca tarımsal üretim konusunda ülke ekonomisine çok ciddi katkılar yaparken aynı zamanda bu konuda örnek bir kent olduğunu belirten Vali Elban, “Adana, bundan yaklaşık 170 yıl önce tarımda sanayileşmeye geçen ilk şehirdir Türkiye’de. Çiftçilerimizin kullandığı tarımsal teknikler özellikle yurtdışına da örnek teşkil etmektedir. Bütün tarımsal işletmelerimizde aslında üreten hep kadınlarımız. Adana dışında da ülkemizin her köşesinde tarımsal üretimin ana üreticisi kadınlarımız. Fakat kadınlarımız ürettikten sonraki aşamada maalesef yoklar. Üretilen ürünler ev ekonomisi için ya evde değerlendiriliyor ya da pazarlama konusunda genelde erkekler yer alıyor.” dedi.
Özellikle son dönemde üreten kadınlarımızın Cumhurbaşkanlığımızca, ilgili bakanlıklarımızca çok desteklendiğini ifade eden Vali Elban, “Tüm bunlardaki amacımız, kadınlarımız üretirken sarf ettiği emeğin karşılığını da alsın. Daha az emekle daha çok ve daha kaliteli üretsin, ürettiği ürünler pazarlanabilir olsun. Bizlerin bütün çabası kadınlarımızı ekonomik olarak güçlendirmek, başta kırsal olmak üzere ülkemizin her yerinde kadınımızı ekonomik anlamda güçlü ve kalkınmış bir hale getirmektir.” dedi.
Adana olarak kadın kooperatiflerinin sayısı ve gücü açısından çok iyi bir noktada olduğumuzu ifade eden Vali Elban, “Kız Kardeşim projesinde, Bakan Yardımcımız Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece’nin konuya uzun yıllardan beri vakıf olması ve sektörü çok iyi bilmesi çok önemli. Ama bunlardan daha önemli bir şey var. O da proje başladığı andan itibaren takibinin devam etmesi. Sayın Bakanımız, özel sektör tecrübesinden dolayı müşterinin nasıl bir ürün, nasıl bir ambalaj beklediğini ya da bu işle ilgili sektörün nasıl bir standart beklediğini iyi biliyor. Bu bağlamda bu projenin çok önemli bir proje olduğuna inanıyorum. Adana’nın kadınlarına ve ülkemize çok ciddi katkılar sağlayacak projemizde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Elban, Bakan Yardımcısı Işıkgece ve beraberindekiler, kadın kooperatifleri ve kadın girişimcilerin ürettiği ürünlerin sergilendiği stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldılar.
Daha sonra ise bahçelerinde hiç hastalık bulunmayan çiftçilerimize sertifika ve güneş paneli takdim edildi.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
14/10/2021
haberler, adana, adanahaber, ogesti