Karabük Belediyesinde kurulacak olan piroliz tesisi, kırıcı, helezon, ana reaktör, destilasyon serpme ve dinlendirme tankından oluşan Dönüştürülemeyen atık plastikler, önce granatör (kırıcı) ünitesinde kırılarak küçültülecek. Granatörde küçülen ve birbirleri ile karışan atıklar piroliz reaktöründe 450 - 500 C arasındaki sıcaklıkta termal parçalanmaya tabi tutulacak.
Bu plastiği yoğuşturma yoluyla ileteceği için çevreye zararlı bir gaz işlem yapılmayacak. Ana reaktörde termal bozunmaya Konuyla ilgili açıklamalarda siyahı, aslında piyasada tonerin hammaddesi olarak satılıyor ve çok değerli bir madde. Ancak Avrupa ve diğer geliştiren bu tür tesislerde karbon siyahı asfalt katık malzemesi olarak kullanılıyor ve asfaltın devam ediyor. Biz de Karabük'te asfaltın devammak için bu ürünü kullanacağız ”dedi
Ülke tarafı plastik atıkların sadece birlik bölümünün geri dönüşüne gittiğine dikkat yazan Başkan Vergili; “Plastik atıklar bütün dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de büyük bir problemi. Ülkemizde 3.072.000 ton plastik atık ortaya gidiyor. Geri kalan 3.041.000 ton denizlerimizi, tehdit eden kirlilik olarak bize zarar veriyor. Biz, Türkiye'de birkaç özel sektör dışında kullanılmayan piroliz yöntemi ile plastik atıkların yok edilerek enerjiye hatta enerjiye değerli Yaymayı planlıyoruz. Normalde, depolanmış durumunda olan, geri dönüştürülebilen ve geri dönüşülemeyen bütün plastik Büyük bir ürünlere dönüştürebiliyoruz, ancak bizim proje Kapsamındaki hedefimiz sanayi bölgelerinde ortaya çıkan plastik atıkların geri kazanımı.
Bu yüzden proje süresi 'Karabük Organize Sanayi, Cumayanı Sanayi Sitesi, Kemal Oyman Sanayi Sitesi ve Bağ - Essan Sanayi Sitelerinde ortaya çıkan ekipleri tarafından toplanarak piroliz ünitesinde geri Çalışan işçi, idareci ve işletme sahiplerine atık yönetimi ile ilgili eğitimler vereceğiz. Daha sonra bu eğitimleri hedefelerin sıralaması, yani tüm Karabük geneline Yayacak hale getireceğiz. Burada Karabük genelinde yaşayan her birey çöpe atmaya hazırladığı bir plastik atığı hangi geri dönüşüme ya da geri kazanıma yaradığının bilincinde olacak ve aynı zamanda onu çöpe attığı zaman doğaya vereceği zararın bilincinde olacak. Karabük'te herkesin atık bilincine ulaşması için bilgi bahsettiğimiz sanayi tesislerinde çalışanların yanında okullarda öğretilen seminerler ve Karabük Belediyesinin sosyal yaşam merkezlerinde eğitimler vereceğiz.
Plastik atıklardan yakıt elde edilen ve aynı zamanda plastik atığı bertaraf eden piroliz tesisleri Avrupa birçok gelişmiş ülkesinde ve Japonya bu tesisler mevcuttur. Türkiye'de Erzincan ve Kayseri'de özel sektörün kar amaçlı kurduğu iki tesis var. Ancak Türkiye'nin hiçbir belediyesinde böyle bir tesis yok. Karabük Belediyesi sosyal sorumluluk altında böyle bir hakka sahip olan ilk belediye olacak ”şeklinde açıklamalarını tamamladı.
3.221.970 liralık projenin 2.416.477 lirasını BAKKA Belediyesi tarafından eş finansman olarak karşılanacak.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
11/09/2020
karabukbelediyesi, karabukhaberler, bakkabelediyesi, plastikatik, piroliztesisi