Kapalı Maraş 46 yılın ardından kademeli olarak açılıyor.
1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen ve yerleşime kapatılan Maraş'ın kademeli olarak açılım süreci başlıyor
Maraş'ın açılım süreci, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yardımcısı Fuat Oktay olmak üzere, Türkiye tarafından büyük destek gördü.
Rum tarafı Maraş konusunda uzlaşmaz tavrını sürdürdü
Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Kıbrıs müzakerelerinde kapsamlı bir çözümün parçası olarak da görüşülen Maraş konusu, Rum tarafının uzlaşmaz tavrı sebebiyle çözülemedi.
Maraş Konusunun Yıllara Dağılımı Nasıl oldu?
1980-1990: Maraş, 1980 ve 1990'lı yıllardan bu yana defalarca masaya getirilmiş olmasına rağmen Rum kesiminin karşı çıkması sebebiyle neticeye kavuşturulamadı.
1993: Türk tarafı, Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nın açılması karşılığında, Maraş'ın BM idaresinde iki tarafın ortak kullanımına açılmasını kabul etti ancak bu plan Rumlar tarafından kabul görmedi.
2003: Rauf Denktaş'ın, Rum lider Tasos Papadopulos'a, Kıbrıs'a uygulanan tüm kısıtlamaların kaldırılması karşılığında, Maraş'ın Rum kesiminin kontrolüne verilmesi önerisi Rum tarafından karşılık bulmadı.
2004: Annan Planı referandumu Rum kesimi tarafından kabul görmesi halinde, Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak referandumda plan Rumlar tarafından reddedilince, bu gerçekleşmedi.
2017: Crans Montana'da yapılan Kıbrıs Konferansı’nda Rum tarafının uzlaşmaz yaklaşımı yüzünden kapsamlı bir çözüm ihtimalinin imkansız olduğu görüldü.
2019: KKTC hükümeti, Maraş'ın açılması konusunda adım atarak, uzman ekiple bilimsel envanter çalışmasını başlattı.
2020: Türkiye Barolar Birliğince (TBB) 15 Şubat'ta Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı" düzenlendi.
8 EKİM: KKTC sınırları içerisinde yer alan Maraş’ın bir bölümü 8 Ekim itibarıyla halkın kullanımına açılıyor.
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
08/10/2020
maras, kktc, kktcmaras