Kadın girişimciler Hatay ipeğinden maske üretti

İpek böcekçiliğinin yaygın olarak yapıldığı Hatay’da 3 kadın girişimci, kurdukları firmayla ipek maske üretimine başladı.
Paylaş

Hataylı girişimciler Nazan Savaş, Suzanna Tenekecioğlu ve Esra Ünver Ağca, Hatay ipeğini daha fazla tanıtmak için Hatay Teknopark bünyesinde "Sericum-Antakya" adıyla firma kurarak ipekten maske üretmeye başladı.

Kadın girişimciler, atölyelerinde sipariş üzerine ürettikleri farklı renklerde ve tasarımlarda maskelerle, hem Hatay ipeğini tanıtıyor hem de e-ticaret üzerinden satış yapıyor. 

Firmanın kurucu ortaklarından aynı zamanda Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş, AA muhabirine, Hatay ipeğini tanıtmak üzere çıktıları yolda Hatay Teknopark'ın da desteğiyle ipek maske üretimine başladıklarını anlattı.

Bu alanda  Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini aktaran Savaş, şöyle devam etti:

"Amacımız daha çok Hatay'ın ipeğinin gün yüzüne çıkarılması, bir marka değeri kazanması ve Ar-Ge çalışmalarının yapılandırılmasıydı. Bu sırada ipek maske tasarlamayı düşündük. Daha sonra bilimsel yayın araştırmasına girdim ve literatür taramaya başladım. Çok yeni bir yayınla karşılaştım, orada ipek kumaşın hidrofobik özelliğini okudum. Şöyle ki ipek, su korkak bir kumaş, nemlendirmiyor, dolayısıyla damlacık ve aerosol geçirmeye yani havada asılı kalan virüs veya bakterileri taşıyan partiküllerin geçirgenliğine karşı son derece dirençli bir kumaş. Bu çerçevede de maske olabilir, neden olmasın? diyerek yola çıktık."

İpek maskenin defalarca yıkanmasına rağmen özelliğini yitirmediğini kaydeden Savaş, bu ürünün aynı zamanda rahat nefes aldırdığını ve alerji yapmadığını söyledi.

Gelinlere özel tasarım seçenekleri

Firma ortaklarından Suzanna Tenekecioğlu ise tasarımların renkli, güpürlü veya dantelli olmak üzere çeşitlendirildiğini aktardı.

Bu çeşitliliğin de talepte yoğunluk sağladığını ifade eden Tenekecioğlu, "İpek maskeye baya bir talep oldu, bu da bizi mutlu ediyor. Kullanıldıkça daha çok tercih ediliyor. Renkli maskelerimizle insanlar daha şık, hoş olsun istedik. Ürünlerimizi dantel veya güpürle de geliştirdik, onlar da özel günlere uygun olsun istedik, özellikle gelinler ve iyi günlerde takmak isteyenler tarafından tercih ediliyor." dedi.

İpek maskenin yaz-kış kullanılabilir olduğunu ifade eden Tenekecioğlu, sipariş aldıkları renkli maskelerin tanesini 120, özel günlere uygun hazırlanan güpürlü veya dantelli ipek maskelerin ise tanesini 180 liradan pazarladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak : AA Hatay Haberleri Ogesti

Daha iyi bir fikrin mi var?
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

Ogesti SONDAKIKA
Sondakika Haberleri
Yayın tarihi:
10/10/2020
Etiketler
hataymaske, ipekmaske, kadıngirisimciler, gelinlereözelmaske, hatayhaberler
Sondakika, Kahramanmaraş Haber, Adana Haber, Osmaniye Haber, Mersin Haber, Antalya Haber, Hatay Haber, Isparta Haber, Burdur Haber ve Almanca Eğitim Sayfası
SONRAKİ
Odyologlar Atanmayacaklardıysa Neden Yetiştirildiler?
Odyologlar Günü’nde Milletvekili Aylin Cesur’dan Sert Çıkış: Odyologlar Atanmayacaklardıysa Neden Yetiştirildiler?
Ogesti SONDAKIKA
ogesti
BENZER İÇERİKLER
Antalya’daki kuş istasyonunda Prag ve Brüksel’de halkalanmış akgerdanlı ötleğenler yakalandı
Antalya’nın Serik ilçesindeki Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu’nda Çekya’nın başkenti Prag ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de halkalanmış 2 akgerdanl..
Ogesti SONDAKIKA
haberler
Tarsus’ta Kadın Yaşam Dayanışma Merkezi’nde tanıtım günleri başladı
MERSİN HABERLERİ, Tarsus Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünce kurulan Kadın Yaşam, Destek ve Dayanışma Merkezi’nde tanıtım günleri başladı..
Ogesti SONDAKIKA
haberler
Düden Çayı’nın kirlenmesine neden olan tesislere cezai işlem yapıldı
Antalya’daki Düden Çayı’nda görülen kirlilik ve kötü koku nedeniyle çevredeki tüm tesisler incelemeye alındı.
Ogesti SONDAKIKA
haberler
Daha fazla iletişimde kalalım :)
Bizden haberleri daha hızlı almak için sosyal medyadan takip edebilir
E-posta listemize kayıt olabilrisiniz.