Diyabet, diş eti hastalıklarının gelişimini Engelliyor mu?

Diyabetik hastalarda başlıca ağız içi değişiklikleri olarak; ağız kuruluğu, yanan ağız, diş eti hastalıkları, tükürük akışında azalma ve buna bağlı olarak çürük riskinde artış sıralanabilir. Dr. Öğr. Üyesi Sibel Kayaaltı Yüksek, diyabet ve diş eti hastalıkları arasındaki bağı açıklayarak, diyabet hastalarına tavsiyelerde bulundu.
Paylaş

Dünya çapında yaygınlığı artmakta olan diyabet hastalığının vücudun savunma mekanizmasını etkilemekte ve hastalıklara karşı yatkınlığı artırmakta olduğunu dile getiren Dr. Yüksek, “Diyabet, diş eti hastalıklarının gelişimini ve şiddetini etkilemektedir. Kontrol altında olmayan diyabet hastalığı ve düzensiz glisemik kontrol diş eti hastalıkları için risk faktörüdür. Diyabette kişinin etkilenen bağışıklık sistemi cevabı sebebiyle diş eti hastalıklarının görülme riskinin artırabilmektedir. Aynı zamanda diş eti hastalıkları sadece ağız içini etkileyen enfeksiyon olmayıp tüm vücut sistemini etkileyebilmektedir. Bu nedenle diyabet ve diş eti hastalıkları arasında birbirlerini çift yönlü etkileyen bir ilişki olduğu kabul edilmektedir. Diyabetik hastalarda tekrarlayan ve çoklu diş eti apseleri, ödemli diş etleri, dişleri çevreleyen destek kemikte hızlı yıkım ve yara iyileşmesinde gecikmeler görülebilmektedir” dedi.

Diyabet hastaları ağız ve diş bakımlarında nelere dikkat etmeli?


Dr. Yüksek, diyabet hastalarının ağız ve diş bakımlarında nelere dikkat etmesi gerektiğini lu şekilde açıkladı: “Glisemik kontrolü kötü olan hastalar için hastaların iç hastalıkları/endokrinoloji doktorları ile bilgi alışverişi yapılarak dental tedavi planını oluşturulmaktadır. Gerekli durumlarda hastadan işlem öncesi kan şeker düzeyinin belirlenmesi için glikoz ölçümü istenmektedir.

Diyabetik hastaların dental randevuları için genellikle sabah saatleri tercih edilmektedir. Hastalar dental tedavilerine gitmeden önce kahvaltılarını yapmış olmalı ve normal insülin dozlarını ya da oral anti-diyabetik ilaçlarını zamanında almalıdırlar. Diyabet hastaları, florlu diş macunu ile dişlerini düzenli fırçalamalıdırlar. Ara yüz temizliği için diş ipi ve ara fırça gibi ek ürünler kullanmaya dikkat etmelidirler. Ayrıca, diyabet hastalarının düzenli olarak diş eti hastalıkları uzmanı tarafından kontrolleri yapılmalıdır.” 

Daha fazla sağlık haberi için bizi anlık takipte kalabilirsiniz. Sosyal medya hesabımız: Ogesti_turkiye

Daha iyi bir fikrin mi var?
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

Ogesti SONDAKIKA
Sondakika Haberleri
Yayın tarihi:
28/07/2020
Etiketler
diyabethastaligi, saglikhaberleri, gundem, ogesti, agizvedissagligi
Sondakika, Kahramanmaraş Haber, Adana Haber, Osmaniye Haber, Mersin Haber, Antalya Haber, Hatay Haber, Isparta Haber, Burdur Haber ve Almanca Eğitim Sayfası
SONRAKİ
Hepatitte Aşının Önemi nedir?
Dünya Hepatit Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Ramazan İdilman, hepatit B enfeksiyonundan aşı ile korunulabildiğini belirtti ve sinsi ilerleyen hepatit C enfeksiyonuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hepatit aşısı önemi nedir?
Ogesti SONDAKIKA
ogesti
BENZER İÇERİKLER
Meslekte 20 yılı geride bırakan ’’emektar polisler’’ göreve ilk günkü heyecanla devam ediyor
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 20 yılı aşkın süredir büyük özveriyle çalışan polisler, sokaklarda suç ve suçluyla mücadele ederek vatandaşların hu..
Ogesti SONDAKIKA
haberler
BioNTech aşısı Kovid-19 geçirenlere tek doz uygulanacak
Sağlık Bakanlığınca, Koronavirüs Bilim Kurulunun kararı doğrultusunda Kovid-19 geçiren kişilere iki doz yerine tek doz BioNTech aşısı yapılacak...
Ogesti SONDAKIKA
haberler
kovid-19 ,bungalov evlere ilgiyi artırdı
SON DAKİKA Antalya’da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde bungalov evlerin yer aldığı Adrasan, Olimpos ve Çıralı gibi turizm merkezlerine ziyar..
Ogesti SONDAKIKA
haberler
Daha fazla iletişimde kalalım :)
Bizden haberleri daha hızlı almak için sosyal medyadan takip edebilir
E-posta listemize kayıt olabilrisiniz.