Asi Nehri üzerindeki su sümbüllerine bariyerli çözüm

HATAY HABERLERİ, Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde doğan, Suriye’den geçerek Hatay’ın Samandağ ilçesinden Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin bazı bölümlerini kaplayan su sümbüllerini önlemek için şehrin giriş ve çıkışlarına bariyer sistemi kurulması planlanıyor.
Paylaş

Lübnan'ın Bekaa Vadisi'nde doğan, Suriye'den geçerek Hatay'ın Samandağ ilçesinden Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'nin bazı bölümlerini kaplayan su sümbüllerini önlemek için şehrin giriş ve çıkışlarına bariyer sistemi kurulması planlanıyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, gazetecilere yaptığı konuşmada, Asi Nehri'nin üzerini kaplayan su sümbüllerinin son zamanlarda büyük bir sorun haline geldiğini söyledi.

su sümbillleri

Bu sorunun çözümü için bazı çalışmalar yaptıklarını belirten Dolğun, şöyle devam etti:

"Biz nehir üzerindeki yüzer atıklar dediğimiz katı atıkları tekne marifetiyle temizliyoruz, onda bir sorun yok. Ancak şu anda en önemli sorunumuz haline gelen istilacı bir tür olan bu su sümbülleri. Bu istilacı tür Asi Nehri'ni veya sulak alanların habitatını bozmaktadır. Bu bağlamda çalışmalarımız var. Her yıl yaklaşık 8 ay bu bitkiyle uğraşıyoruz. Bu yıl 96 ton su sümbülü atığı topladık ve bertaraf ettik. Ancak Lübnan ve Suriye'den beslenip bitki örtüsü haline gelen ve yağışların artmasıyla birlikte çoğalan bu su sümbülleri, şehrimizde köprü ayaklarına takılarak birbirleriyle kenetlenerek ciddi bir sorun haline geliyor ve suyun içindeki habitatı bozuyor. Bu nedenle biz Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan bir teknik destek projesi aldık. Sonuç itibarıyla şu konuya geldik; şehrin girişinde ve çıkışlarında bariyer sistemi kurarak bu su sümbüllerinin akışını engelleyip belli noktalardan toplayacağız. Yani Asi Nehri boyunca değil de belli noktalarından toplayıp bu sorunu çözmek istiyoruz."

Öte yandan, belediye ekiplerince bölgede nehir yüzeyini kaplayan su sümbülleri, teknelerdeki ağlar yardımıyla belli aralıklarla toplanıyor.

Kaynak: HATAY (AA) 

Daha iyi bir fikrin mi var?
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.

Ogesti SONDAKIKA
Sondakika Haberleri
Yayın tarihi:
02/10/2020
Etiketler
hatay, hatayhaber, asinehri, hataysamandağ, susümbülleri
Sondakika, Kahramanmaraş Haber, Adana Haber, Osmaniye Haber, Mersin Haber, Antalya Haber, Hatay Haber, Isparta Haber, Burdur Haber ve Almanca Eğitim Sayfası
SONRAKİ
Osmaniye Tarım ve Orman Müdürü Bulut, muz serasında incelemede bulundu
Osmaniye Tarım ve Orman Müdürü Recep Bulut, muz serasında incelemede bulundu.
Ogesti SONDAKIKA
ogesti
BENZER İÇERİKLER
Инфекционист Пшеничная рассказала, кому стоит бояться «Кракена»
Инфекционист Пшеничная: «Кракен» будет распространяться быстро, а в группу риска попадет несколько категорий граждан..
Fatih ALTUNBAŞ
haberler
Çukurovalı kadınların ördüğü puf minderler İtalya’da görücüye çıkacak
Adana’da 300 ev hanımının el emeği göz nuruyla hazırlanacak 2 bin 500 puf minder İtalya’ya gönderilecek.
Ogesti SONDAKIKA
haberler
Y kuşağının yüzde 68’i pandemi sonrası toplu taşıma yerine özel araç tercih ediyor
Y kuşağının yüzde 68’i artık toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine kendi araçlarını kullanmayı tercih ederken, katılımcıların yüzde 65’i bu kararda..
Ogesti SONDAKIKA
haberler
Daha fazla iletişimde kalalım :)
Bizden haberleri daha hızlı almak için sosyal medyadan takip edebilir
E-posta listemize kayıt olabilrisiniz.