Yunanistan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de defalarca yinelediği diyalog çağrılarına rağmen müzakere masasına oturmamak için ön koşullar dayatmaya çalışıyor. Fransa gibi bölge dışı aktörlerin Türkiye'ye karşı kışkırttığı Atina yönetimi, krizin çözümü için Ankara ile doğrudan diyalog kurmak yerine gerilimi daha da körükleyecek adımlar atmakta ısrar ediyor
1) DOĞU AKDENİZ’DEKİ GERGİNLİK NASIL ALEVLENDİ?
- Doğu Akdeniz’de gerginliğin fitili ilk kez Rum kesiminin Türk tarafının hukuki ve meşru haklarını hiçe sayarak uluslararası anlaşmalar yapmasıyla ateşlendi.
- Rum yönetimi, Batılı şirketlerle Türkiye ve KKTC’nin hak sahibi olduğu alanlarla çakışan şekilde hidrokarbon alanında çalışmalarına devam etti.
- Mısır, Yunanistan, Rum yönetimi ve İsrail, Doğu Akdeniz Gaz Forumu üzerinde Türkiye’yi saf dışı bırakmaya çalıştı.
2) SEVİLLA HARİTASINI ÖNE SÜREREK TÜRKİYE’YE KARŞI NE YAPILMAK İSTENİYOR?
- Harita, İspanya’nın Sevilla üniversitesi beşeri denizcilik coğrafyası alanında uzman Prof. Juan Luiz Suarez de Vivero tarafından hazıllandığı için üniversitenin adıyla anılıyor.
- Haritanın iddiasına göre, Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor.
3) YUNANİSTAN NEDEN TÜRKİYE’NİN DİYALOG ÇAĞRILARINA KULAK TIKIYOR?
- Gerek Uluslararası hukuk gerek BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ndeki temel kural “hakça paylaşım“ ilkesi.
- Haksızlığın farkında olan Atina, Türkiye ile müzakere masasına oturmaya çekiniyor.
- Yunanistan , hukuk temelinde ve hakça yapılacak bir müzakerenin önünü tıkamak için bölgede tansiyonu artıracak tahriklerini sürdürüyor.
4) FRANSA DOĞU AKDENİZ’DE YUNANİSTAN’I KIŞKIRTARAK NEYİ HEDEFLİYOR?
- Bölge dışı bir aktör olan Fransa, Almanya’nın ara buluculuk çabalarını çiğneyerek bu kriz üzerinden Doğu Akdeniz’de “rol kapma“ girişimleriyle dikkati çekiyor.
- Macron, Yunanistan’a 18 Rafale tipi savaş uçağı satışıyla “krizi fırsata çeviren“ tutumunun ilk meyvesini almaya hazırlanıyor.
5) DİĞER ULUSLARARASI AKTÖRLER HANGİ POZİSYONDA DURUYOR?
- Avrupa ülkeleri, Yunanistan ve Rum yönetimine “destek“ mesajları verse de çok sayıda ülke, söz konusu krizde ikili sorunların diyalogla çözülmesi gerektiği vurgusunu yapıyor.
- Yaptırım seçeneğine soğuk bakan ülkelerin başında İtalya ve İspanya geliyor.
- ABD, son dönemde bölgedeki rolünü Fransa’ya kaptırmış görünüyor.
- NATO da ABD’nin sessizliği nedeniyle çözüm adına yetersiz bir konumda bulunuyor.
Kaynak: (AA)
Sizde yazarlık yapabilirsiniz.
15/09/2020
fransa, yunanistan, türkiye, doğuakdeniz, ispanya